У 19 столітті в Англії відбулося багато важливих подій, і ці великі історичні зміни справили величезний вплив на 20 століття. Насправді, життя у 2017 році виглядало б зовсім інакше, якби Британія не індустріалізувалась у такому масштабі, не змінила свою систему управління, не колонізувала й не воювала по всьому світу тощо.
Більшість із нас вивчає ці “великі речі” у школі, а потім забуває про них, доки не дивиться якийсь серіал або не читає книгу про вікторианську британію. “Ага, точно,” — кажемо ми. — “Так, оце ж і відбувалося, коли Діккенс писав Великі сподівання.” Проте окрім великих подій та імен в вікторіанській англії сталося безліч меньших і не меньш цікавих речей. Саме дрібниці 19 століття ви точно не забудете — частково тому, що вони такі дивні, а частково — тому, що вони нам дуже знайомі. Ці чудернацькі вікторіанці іноді звучать надто вже схоже нас. Про одну з таких малекьких подій я й розповім цього разу – про Ізабеллу Бітон.

Місіс Бітон цілком справедливо можна вважати першою в світі блогеркою про стиль життя. У 1861 році вона разом із чоловіком опублікувала збірку рецептів і всеосяжний посібник із ведення домашнього господарства під назвою “Книга домашнього управління місіс Бітон“. Будь-яка вікторіанська пані з середнього класу, яка мала проблеми з прислугою, дітьми або домашнім бюджетом, могла знайти в цій книзі відповіді на свої запитання. У 19 столітті книга стала бестселером і досі лишається в друці. Місіс Бітон переписувала рецепти з інших кулінарних книг свого часу та часто друкувала рецепти, які надсилали їй читачі, але вона не вказувала джерела. Також вона першою склала рецепт сендвіча з тостом як “шматочок підсмаженого хліба з маслом між двома скибками звичайного хліба”.

Ізабелла померла у 1865 році у віці 28 років. Її чоловік продав права на книгу, і наступний видавець продовжував випускати нові видання. Видавництво хотіло, щоб читачі думали, ніби місіс Бітон досі особисто тестує рецепти на кухні, тому нові видання не згадували про її смерть. Англійські кулінарні критики 20 століття не дуже високо оцінювали місіс Бітон. Знаменита шеф-кухарка 1990-х Кларисса Діксон Райт якось сказала про неї: “Було б несправедливо звинувачувати одну людину або одну книгу в занепаді англійської кухні, але Ізабелла Бітон і її всюдисуща книга таки мають за це чимало відповідальності.”

Вікторіанська епоха подарувала нам чимало дивних історій, якщо бажаєте то можете прочитати про загадкову професію з тої епохи – нокер-аперів!