Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
До реанімаційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні 11 січня у важкому стані з діагнозом «ботулізм» потрапила 8-річна жителька Ніжинського району після можливого вживання копченої річної риби.
Про перший у цьому році випадок отруєння ботулотоксином на Чернігівщині. Нині спеціалісти ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» проводять санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження,
повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Дівчинка разом із членами своєї родини могла з’їсти заражену ботулотоксином рибу, а тепер за її життя борються медики.
Дитині ввели протиботулінічну сироватку, застосовується симптоматичне лікування, пишуть Малі Міста України.
Нагадаємо, у Бориспільському районі стався другий випадок отруєння на ботулізм.
На щастя лікарі змогли врятувати життя 20-річному переяславцю, у якого цей тяжкий діагноз підтвердився. Його госпіталізували після того, як він поїв власноруч приготовленої в’яленої риби.